Monday, February 11, 2008

SHO realiti & fantasi

Siratan kali ini memetik pandangan dan nukilan sahabat-sahabat seperjuangan di dalam bidang OSH mengenai realiti dan fantasi. Adakah mereka ini waris terpilih atau insan yang sanggup bekorban demi memastikan orang lain berada dalam keadaan selamat:

Salam Buat Semua….

Just to highlighted tentang isu gaji as SHO….. ada beberapa persoalan yang diutarakan kepada saya melalui email mengenai minat untuk menjadi SHO…….Cuma ada few emails yang berminat apabila mendengar khabar bahawa SHO menerima gaji & insentif yang cukup menarik…..

Sahabat & Rakan semua (Especially new comers)
Saya seringkali menasihati bahawa to become good & reliable SHO, please never ever think about gaji lumayan dulu……memang takkan dapat punya kalau mind dah set nak dapatkan gaji tinggi …. SHO adalah suatu kerja yang ikhlas & noble serta satu kerja yang MEMASTIKAN orang lain & diri u selamat! Kena Faham konsep kerja tu BETUL-BETUL! Its not a 8.00am to 5.00pm job, nor Monday to Friday…it’s a commitment of 24 hours x 7 days x 365days/year. Kegagalan berbuat atau ada mindset sedemekian, result dia senang ajer…… tengok rekod LTI/LTA di papan kenyataan atau rujuk Borang JKKP 6 atau worst still FATAL CASE…..

Selama ni orang asik berceriter mengenai syoknya jadi SHO…..but I think let me share with you the ‘keperitan’ serta ‘kesedihan’ SHO dalam menjalankan kerja (Antaranya…selective)

1) Kes kemalangan – Putus anggota: As SHO u can’t expect First Aides untuk merawat atau mengambil bahagian anggota badan yang putus sebelum menghantar ke hospital atau klinik (Tak ceriter lagi kalau First Aiders sendiri takut darah atau tiada)……u kena ambil inisitif bagaimana nak merawat dengan betul dan memastikan anggota badan yang putus tu dapat disambungkan semula…..(Kalau salah cara rawatan, ramai mata memandang…) So, kalau SHO mabuk darah….then my advise is…..carikla kerja lain

2) Melakukan siasatan pada masa kejadian – Tak semua accident berlaku siang! Malahan banyak kes teruk (Bergantung kepada industri) berlaku waktu malam ….. so, under investigation techniques, u must quarantine the area dan melakukan siasatan on spot sebelum area tersebut di “contaminated”. So…kalau pukul 2.00am staff u call…nak datang ker?

3) Sebagai PR dengan Jabatan Kerajaan atau Enforcement Officer…..kalau Abang Rela, Imegresen datang ….depa akan mai waktu malam….. so, takkan nak suruh PM datang handle kan ? Sape kena mai? Tu tak kira lagi kena sindir dengan Pegawai Penguatkuasa…..pedihhhhh telinga…. Apatah lagi di panggil ke Pejabat JKKP apabila ‘site kerja’ ada masaalah….

4) Last but not least…FATAL…..kena bersedia……selain dari kena ‘bekerjasama’ dengan Polis & Bomba untuk pungut cebisan / remains, u juga kena BERSEDIA memaklumkan kepada keluarga mangsa bahawa mangsa akan pulang in body bags! Sanggup ker? Camne u nak terangkan pada family, isteri atau anak mangsa yang bapanya die in action?

So…saya rasa cukupla ‘ceramah’ saya pada kali ini…..bukan hendak menakutkan kepada new comers, but the morale of the story is, to be a SHO is not easy if you really understand the holistic meaning of SHO itself…..its not a kind of job that u can switch at any time…it’s a total commitment bukan sahaja menjaga pekerja, malahan your boss sebagai penasihat Keselamatan & Kesihatan pekerjaan. Sanggup ker lihat your boss di kandang tertuduh apabila ada kes kemalangan berlaku….fikirkanla, renungkanla dan last sekali, decide berapa gaji yang sesuai?

Mohammad Zailan Haji Siwan (Irzai)Saya terpanggil utk memberikan sedikit advise.....



Apa yang dikatan oleh Irzai adalah betul.

Tetapi becomes a SHO mesti siapkan diri sedikit demi sedikit. Lepas dapat green book as a SHO, cuba pula ambil first aider course and then fire fighting. So far memang SHO tak boleh act as a first aider atau fire squad di tempat kerja. Tetapi bila you all dah ada cert. di dalam bidang tersebut, you dah tahu handle all the case happen.

Berikan proposal pada pihak majikan utk go further course related to SHO jobs (contohnya : Accident investigation, chemical accident, procedure to handle the fatality/major acident cases and some of related course that SHO need to know.....police report procedure, fire report.....dan macam-macam lagi. Memang tak ada di dalam SHO regulation yang memerlukan SHO berbuat demikian......tetapi it's good if all SHO have that knowledge and experience.....pastu baru ler boleh cerita bab gaji. So far bila you all have all of this.....gaji akan datang cari you.....you all tak payah susah-susah.


Tapi kalau that SHO ask for basic salary RM5-6K with the basic knowledge for SHO (just follow the SHO regulations). I think......it's will 'damage' the SHO market rate......pastu mesti ada employer yang hanya bayar RM2-3K. Bila dah tak ada pilihan (cause of leak of knowledge and experience).....terpaksa take the basic rate.

Sekarag pun masih ada SHO yang valid green book get the basic salary just arround RM2.5K hingga RM3K

Bersabar lah.

-grands-

1 comment:

s-sOUL82 said...

saya teringin untuk mengetahui lebih lanjut.. how to become sho..
harap saudara dapat memberi bantuan sewajarnya...